İlkokul Öğrencisi ve Ödev






İlkokul Öğrencisi ve Ödev



Ödev, öğrencilerin okulda öğrendikleri bilgi ve deneyimlerin pekişmesi ve yapılanması amacıyla birçok öğretmenin sıklıkla tercihi, olmazsa olmazı…Bu düşünce ile hareket eden ve günü oldukça verimli geçirmiş bir ilkokul öğretmeni hayal edelim. Gün içerisindeki konu kazanımlarının pekişmesi adına da akşam için bir yığın ödev kağıdı ile öğrencisini evine uğurlayan bir öğretmen…Ertesi gün aynı öğretmen sınıfa geldiğinde ödevini yapanlar ve yapmayanlar olmak üzere iki farklı öğrenci grubu ile karşılaşacak. Tahmin edildiği gibi öğretmenin, ödevini yapmayan öğrenci grubu dikkatini çekecek.

Sonuç:

Bu gruba istediğini yaptırmakta zorlanan bir öğretmen,

Evde öğrencisiyle çatışan bir ebeveyn,

Okula karşı olumsuz tutum kazanmaya başlayan öğrenciler,

Başarıya giden yolda çeşitli sebeplerle, oluşması gereken öğretmen – öğrenci – veli üçgeninin oluşmaması.

Bu kısır döngü ile birçok öğretmen ve ebeveyn eminim karşılaşıyor, çözüm önerisi geliştirmekte zorlanıyor. Peki ne yapılmalı?

Yurtdışında yapılan araştırmalara göre ödev ilkokul öğrencisi için çok gerekli görülmüyor. Gerekçesi olarak da öğrencinin dinlenmeye, egzersiz yapmaya, ailesi ile zaman geçirmeye hatta uykuya bile vaktin yetmemesi. Aslında tüm bunlar öğrenci merkezli iyi bir planlama ile yapılabilir. Ödev de bu bileşenlerin içerisinde yer alabilir FAKAT; az ve öz olması kaydıyla…

New York Üniversitesi’nde akademisyenlik görevini sürdüren Prof. Dr. Selçuk Şirin ilkokulda ödev süresinin 10 dk. ile başlatılıp her kademede onar dakika arttırılmasının çocukların akademik gelişimi için daha uygun olduğunu ifade ediyor. Yani birinci sınıf öğrencisinin ödeve ayıracağı süre 10 dakika, dördüncü sınıf öğrencisinin ise maksimum 40 dakika olmalıdır. Bu benim bir sınıf öğretmeni olarak onayladığım bir öneri.

Yakın dönemde ödev ile ilgili yurtdışında yapılan güncel bir araştırma bulgusu daha var. Kişiye ve kişinin ihtiyacına özel olması. Öğretmenin öğrenci ihtiyaçlarına uygun planlama yapması öğrencileri gruplaması ile mümkün. Bu başlığın planlanması ve takip edilmesi ülkemiz şartlarında ne kadar mümkün yorumu size bırakmak istiyorum.

Şunu ifade edebilirim öğretmenin az ödev vermesi ya da ödev vermemesi için okuldaki sürecin oldukça verimli geçmesi şart.

 

Tolga

Yazıcı